Iti doresti o casnicie reusita,dar ti-e teama ca vei da gres

Dragostea in esenta ei este sursa noastra de energie zilnica. Este sentimentul cel mai pur al existentei umane. Fara dragoste viata ar fi terna si fara sens. Ea inobileaza existenta umana, da oamenilor forta, incredere, sperante.

Pe de alta parte, dragostea naste viata; oamenii se nasc din dragoste. Aceste lucruri fac iubirea cel mai pretios dar pe care il primim si il oferim. Iubirea si pasiunea ne fac sa ne simtim vii, indiferent de vremuri si de problemele pe care le avem. Cu cat oferim mai multa iubire, cu atat mai multa primim.

Ce este mai frumos decat iubirea dintre doi oameni? Ai vazut de multe ori cupluri in varsta sau tineri mergand pe strada mana de mana, le-ai surprins privirile pline de iubire si speranta. In momentele acestea iti doresti sa ai si tu o astfel de iubire.

Da, dragostea este frumoasa. Ca sa ramana asa depinde de voi, cei doi protagonisti ai cuplului. Cum v-ati cunoscut? A fost dragoste la prima vedere? A devenit pasiune in timp? In general primii ani intr-un cuplu sunt cei mai frumosi ani. Totul este nou, in fiecare zi afli noi amanunte despre persoana iubita, faci orice este posibil sa asiguri fericirea celui de langa tine. Cu alte cuvinte incerci sa ai o viata perfecta de cuplu.

In dorinta de-a fi totul perfect, faci fara sa vrei greseli care iti va distruge relatia in timp.

Iata cateva greseli:

  1. Din prea multa dragoste pentru partener preiei toate greutatile gospodariei: curatenie, cumparaturi, cresterea copiilor….. Da, la inceput esti tanara si dornica de-a avea o relatie si o casa perfecta. Vrei sa faci totul bine. Uiti insa ca ai si TU servici, nu intineresti si greutatile pe care le-ai luat doar pe umerii tai, in timp te vor zdrobi. Vei ajunge in momentul in care vei reprosa partenerului ca nu te ajuta, vor fi certuri si relatia se va raci .
  2. Ca sa ii faci placere partenerului il lasi sa ia decizii. Ok. Dar nu uita ca acest lucru il va face pe acesta  sa creada in timp ca doar el este cel capabil sa ia deciziile. Cand vei dori sa iei o decizie vei avea surpriza de-a nu fii lasata sa o faci.
  3. Accepti comportamente care nu iti plac si nu ii spui. Speri ca ele sa dispara de la sine. Realizezi ca asta nu se va intampla. Atunci cand ele au loc spune-i cu calm ce te deranjeaza si de ce. El va constientiza greseala si nu o va mai repeta.
  4. Nu renuntati la lucrurile care va plac – in timp veti regreta
  5. Obositi de grijile cotidiene, uitati sa comunicati. Vorbiti mult. In timp, partenerii de cuplu ajung sa taca prea mult atunci cand sunt impreuna. Vorbiti despre orice, dar mai ales despre problemele pe care le aveti sau pe care le are unul dintre voi. Comunicarea eficienta incepe cu ascultarea empatica, cu a-l intelege cu adevarat pe celalalt. Asta te ajuta sa intelegi mai bine ce se petrece in sufletul si in mintea lui, iar celuilalt ii da increderea ca vrei sa-l asculti si sa-l ajuti.
  6. Critica obiectiva – vor fi si momente in care unul din voi va gresi, prin vorba sau prin fapta. Nu va criticati cu duritate, faceti-o cu blandete si iubire. Critica-ti partenerul asa cum ti-ai dori la randul tau sa fii criticata.
  7. Nu renuntati la timpul petrecut in doi. Odata cu primul copil, dinamica relatiei se va schimba. Nu trebuie insa sa lasati copiii sa va distruga casnicia.
  8. Nu renuntati la gesturile si obiceiurile romantice nici macar atunci cand viata e grea si problemele va coplesesc.
  9. Crezi ca daca relatia este solida, asa va fi pentru totdeauna? Gresit. Daca nu este intretinuta o relatie in orice clipa poate disparea. Aminteste-ti ce atitudine si comportament aveai la inceputul relatiei. Incearca sa fii din nou ca la inceputul relatiei, sa ai aceeasi atitudine binevoitoare si sa faci lucrurile cu dragoste.

Dragostea adevarata se refera la ceea ce dai. Adora-ti din nou iubitul. Si nu uita un lucru foarte important: fii la fel de pasionala cum erai in prima noapte de dragoste si la fel de pasionala cum ai vrea sa fie el.

Daca invatam sa mentinem vie pasiunea in cuplu, s-o reinviem din cand in cand, putem avea o viata frumoasa, implinita. Relatiile fericite pe termen lung  nu sunt intamplatoare. Ele sunt rezultatul efortului comun al celor doi parteneri. O relatie frumoasa si trainica inseamna sa fii zilnic deschis sufleteste, atent cu cel de langa tine, sa-l asculti, sa-l sustii, sa-l intelegi, sa vii in intampinarea dorintelor lui si mai ales sa-i oferi dragoste neconditionata.

” Facem totul pentru a castiga o inima si prea putin pentru a o pastra” – Jacques Deval

Sa aveti o zi frumoasa!

G.D

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *