Putem considera traditiile protocrestine ale vechilor esenieni drept unele dintre cele mai putin deformate inregistrari privind tehnicile noastre uitate.
Poate ca cea mai elocventa dovada in acest sens o constituie modelul estenian de rugaciune si vindecare, a carui aplicare pare a incepe exact acolo unde terapiile noastre moderne se termina.
Principiul fundamental al vindecarii la esenieni este ca suntem deja vindecati. in fiecare moment al vietii noastre din aceasta lume facem alegeri care fie afirma, fie neaga viata care exista deja in corpurile noastre. Maestrii esenieni priveau diferitele forme de boala mai degraba ca pe niste iluzii puternice, ce isi au radacina in alegerile si actiunile individuale, decat sa caute “cauzele externe”. Ei credeau ca noi ne determinam reactia la conditiile lumii noastre – uneori in mod constient, alteori nu.
Din scrierile lor sacre stim ca filozofia eseniana privea esenta sufletelor noastre ca pe o expresie divina a Creatorului, neatinsa si neintinata de experientele vietii. Sufletele noastre sunt deja vindicate si ele încearca sa exprime aceasta stare prin intermediul corpurilor. Acceptand vindecarea noastra cu ajutorul credintelor si a capacitatii noastre de a ierta, vindecarea este oglindita de exprimarea sufletelor noastre in aceasta lume, respective de corpurile noastre. Aceasta perspectiva ne îndeamna sa privim starile traversate de organismele noastre ca fiind niste indicatori ai calitatii alegerilor noastre.
Daca am putea face un scurt rezumat al multelor proverb, parabole, învataturi si maxime, am descoperi ca acest mod de gandire sugereaza ca noi afirmam sau negam viata din corpurile noastre, prin calitatea a patru supozitii sau principii :
1. Suntem deja vindecati,
2.Nu exista decat unul dintre noi aici,
3. Suntem în rezonanta – “Acordati” la lumea noastra,
4. Tehnica rugăciunii permite accesul direct la corpurile noastre, la semenul nostru si la fortele creatoare ale acestei lumi). Fiecare contribuie la starea noastra generala de sanatate şi vitalitate. Fiecare marturiseste legatura dintre spirit, materie şi viata.
Astazi putem privi aceste principii ca pe niste posibile modele, care aduc lumina asupra alegerilor pe care le facem zilnic – asupra naturii lor, a motivelor pentru care le facem şi a rezultatelor la care pot duce ele.