Sase lucruri pe care, poate, le credeti adevarate. Dar, de fapt, nu sunt

 

Zidul chinezesc este singura construcție umană vizibilă din spațiu? Este diamantul cel mai dur material? Pluto este planetă sau nu? Răspunsurile s-ar putea să vă surprindă.

Mit: Diamantul este cel mai dur material natural de pe Terra

Nu mai este. Din 2009. În acel an, o echipă internațională a Universității din Shanghai a simulat răspunsul pe care atomii a două minerale foarte dure, lonsdaleitul și diamantul, îl dau atunci când sunt supuși unei presiuni foarte mari. Studiul a demonstrat că lonsdaleitul, un mineral foarte rar, rezistă mai bine decât diamantul la presiune, așa că acesta este considerat acum cel mai dur material de pe Pământ.

Mit: Thomas Edison a inventat becul

 

Thomas Edison
Thomas Alva Edison, inventator american (1847 – 1931) FOTO: Gulliver/GettyImages

 

Comercializat, da, însă inventat, cu siguranță nu. În 1878 Joseph Swan a inventat lampa folosind un bec cu incandescență. Swan se afla în Regatul Unit, Edison în Statele Unite. De îndată ce inventatorul american a descoperit că Swan i-a luat-o înainte, a lansat o campanie de publicitate pentru a arăta tuturor că el este, de fapt, inventatorul. Swan, mai interesat de știință decât de bani, l-a lăsat pe Edison să-i comercializeze descoperirea.

Mit: Pluto este planetă

 

New Horizons Nears July 14 Flyby Of Pluto
Pluto (dreapta) și Charon FOTO: NASA/ via Gulliver/Getty Images

 

Din 2006, Pluto nu mai este considerată planetă propriu-zisă, ci planetă pitică. Într-adevăr, s-au descoperit numeroase alte obiecte celeste, de mărime comparabilă (Eris) sau chiar mai mică decât mărimea lui Pluto, care gravitează și mai departe de Soare. Dacă am considera Pluto o planetă, ar trebui să includem multe alte corpuri în această categorie.

Mit: Cameleonii își schimbă culoarea în funcție de mediu

 

Annual Animal Stocktake At London Zoo
Foto: Gulliver/GettyImages

 

Cameleonii nu-și schimbă culoarea pentru a se ascunde de dușmanii lor, ci pentru a comunica. De exemplu, unii cameleoni se acoperă de pete galbene când sunt furioși, alții devin cenușii când se tem. Pentru aceste reptile, schimbarea culorii este și un mod de a-și regla temperatura, pentru că atunci când devin mai închise la culoare, absorb mai multă căldură.

Mit: Zidul chinezesc se vede din spațiu

 

China Daily Life
Foto: Gulliver/GettyImages

 

Chiar dacă este cea mai mare construcție umană ridicată vreodată (măsoară 6.700 de kilometri lungime), Marele Zid al Chinei nu este vizibil cu ochiul liber de pe Lună. Ar înseamna să distingem un fir cu diametrul de un milimetru de la 38 de kilometri! A trebuit să așteptăm pentru a afla acest adevăr anul 2003, când Yang Liwei, primul chinez care a călătorit în spațiu, s-a declarat dezamăgit că nu a putut vedea edificiul din racheta cu care zbura.

Mit: Newton a descoperit gravitația după ce i-a căzut un măr în cap

 

Isaac's Apple
Isaac Newton (1642 – 1727) FOTO: Gulliver/GettyImages

 

Realitatea nu e, totuși, așa departe de legendă. De fapt, lui Newton i-a venit ideea cu gravitația în timp ce se uita la un măr căzut din pom. Versiunea reală a faptelor este consemnată în manuscrisul lui William Stukeley de un anticar englez. Scrie că în timp ce contempla un măr căzut, Newton s-ar fi întrebat: De ce un măr cade mereu perpendicular pe sol? A dedus că o forță trebuie să atragă mărul. Și apoi s-a întrebat: De ce Luna nu cade peste noi?

Sa aveti o zi frumoasa!

 

Sursa

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *