Toti ne pricepem sa dojenim, dar nu ne dam seama cand gresim noi insine

 

„Toti ne pricepem sa dojenim, dar nu ne dam seama cand gresim noi insine”— Menandru

Ti  s-a intamplat probabil sa vezi anumite reactii ale prietenilor, membrilor familiei, care nu ti s-au parut ok si ai vrut sa le atragi atentia asupra faptului ca ei gresesc. In momentul in care ai atras atentia persoanei in cauza, care a fost reactia ei imediata?

S-a uitat suparata la tine intreband: cum sa fie vina mea?

Majoritatea oamenilor au aceasta reactie de autoaparare respingand instant orice acuzare. Putini sunt cei care gandesc in secunda imediat urmatoare ca poate cel din fata lui are dreptate si isi accepta greseala. Sunt cazuri rare.

Negarea este un refuz categoric de a recunoaste o vina. Functia negarii  este aceea de a proteja eul de angoase carora individul nu le poate face fata, fapt ce il poate pune la adapost de anxietate sau durere, acest lucru necesitand o investitie substantiala de energie. Pentru a face fata acestor sentimente inacceptabile, sunt activate si alte mecanisme de aparare, cum ar fi: suparare, furie, frustare…

Aceste persoane prefera sa se supere pe cel care ii atrage atentia ca poate greseste, in loc sa verifice daca greseste sau nu in modul de abordare a situatiei respective. In general ele sunt persoane negativiste, frustate, care vad vina in toate persoanele din jur mai putin in ei.

Un om trebuie sa fie destul de mare sa-si recunoasca greselile si suficient de destept ca sa invete din ele.” — Alphonse Allais

Sa aveti o zi frumoasa!

G.D.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *