Iubirea de sine

Iubirea de sine….esenta unei vieti fericite. Invatam de mici sa iubim: familia, semenii, animalele, florile, cerul si pasarile…..practic tot ce misca in jurul nostru……lumea in care am venit si in care traim.

Un singur lucru nu suntem invatati sa iubim, cel mai important pentru fiecare dintre noi…..iubirea de sine. De ce? Pentru ca iubirea de sine este catalogata ca ….EGOISM! Putini sunt cei care invata in copilarie sa se iubeasca pe ei insasi. In copilarie nu invatam acest lucru, iar mai tarziu, la maturitate, prinsi in vartejul vietii, al responsabilitatilor, al grijiilor pentru cei dragi, uitam cu totul de…..noi. Putinul timp pe care il avem il dramuim pentru rezolvarea problemelor si satisfacerea placerilor celor dragi….dar, cu noi cum ramane? Ne intreaba cineva ce probleme avem? Avem timp pentru noi? Suntem in stare sa renuntam la EI pentru noi? Ne punem vreodata persoana nostra, nevoile noastre in prim plan? Raspunsul in general este NU.

De ce? Pentru ca tot timpul avem falsa impresie ca problemele celui de langa noi sunt mai importante decat ale noastre si din cauza aceasta ajungem sa ne neglijam si sa nu mai avem timp de noi. Lucru total gresit! De ce ar trebui se ne iubim si sa avem grija de noi, fara a cataloga acest lucru ca ….egoism?

Poate pentru ca daca am sti sa ne iubim mai mult pe noi, am invata sa-i iubim mai mult pe cei de langa noi. Trebuie sa realizam ca avand grija de noi, ii putem ajuta mult mai eficient pe cei pe care ii iubim. De ce? Pentru ca daca noi suntem sanatosi, avem un psihic bun, incredere in noi, putere de munca, ne simtim impliniti, vom avea mai multa forta si energie sa ne ocupam de copii, familie, parintii, prietenii nostri. In momentul in care constientizam ca trebuie sa ne iubim pe noi insine invatam sa ne acceptam asa cum suntem, ne eliberam de grijile inutile, de lucrurile care ne ingreuneaza viata, de persoanele care ne incarca negativ, invatam sa ne organizam viata intr-un mod mai eficient. Iubindu-ne si acceptandu-ne asa cum suntem invatam sa ne respectam, detensionam relatia cu noi insine si putem face schimbarile pe care le dorim la noi cu mai mult echilibru si claritate. Viata nu este perfecta. Cu totii trecem prin momente grele, ne luptam, strangem din dinti si mergem mai departe, trecand peste experiente dureroase, visand si sperand intr-un viitor mai bun, intr-o fericire viitoare, adeseori hilara.

Trecem prin aceste experiente datorita puterii ce o descoperim in launtrul nostru, eul din interiorul fiintei noastre spre care ne intoarcem pentru a ne descoperi, pentru a gasi puterea de-a merge mai departe, de-a ne conecta cu divinitatea si de-a ne descoperi esenta. Sunt clipe in care ne simtim slabi, in care nimic nu este asa cum ar trebui sa fie, in care suntem nefericiti, nu ne regasim si nu stim ce se intampla cu noi. Aceste clipe ne conecteaza cu divinitatea, cu Dumnezeu si cu resursele si forta pe care le descoperim in noi. Singuri venim pe lume, singuri trecem prin scoala vietii, singuri suntem in fata lui Dumnezeu. Acestea sunt momentele noastre in care suntem noi cu noi, in care ne descoperim si ne reinventam. Fericirea este in mainile noastre. Fericirea noastra este si fericirea celor de langa noi. O simtim noi, o resimt si ei. Daca noi suntem fericiti, atunci sunt si ei!

Incepe acum sa te iubesti pe tine!

In ziua in care m-am iubit cu adevarat, m-am eliberat de tot ce nu era sanatos pentru mine. Persoane, situatii si, inainte de toate, de ceea ce ma tragea in jos, de mine insumi. La inceput,ratiunea mea numea asta egoism. Astazi stiu ca aceasta se numeste – IUBIRE DE SINE ” – Charles Chaplin

Sa aveti o zi frumoasa!

G.D.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *